متن آگهی:
در این مقاله مطالبی را در خصوص آشنایی با حرفه ی برنامه نویسی، حول محور زبان برنامه نویسی پایتون جمع آوری کرده ایم. سپس در خصوص بازار کار پایتون و نحوه دسترسی به منابع آموزش برنامه نویسی پایتون مطالبی را ارائه خواهیم نمود.
کار یک برنامه نویس چیست؟
تمام کارها و قابلیت های یک سیستم کامپیوتری، وایسته به برنامه های کاربردی است که به اصطلاح روی آن سیستم نصب شده است. درواقع برنامه ها و نرم افزار ها، روح یک سیستم سخت افزاری هستند و سخت افزار به خودی خود کاری برای شما انجام نمی دهد. اما این برنامه ها از کجا می آیند و چه کسی آنها را تولید می کند؟
درواقع این برنامه های کاربردی، حاصل اجرای تعداد زیادی دستور های نوشته شده به صورت متنی هستند که برنامه نویس ها، آنها را طبق اصول و استاندارد های خاصی نوشته اند و سیستم کامپیوترشما، آنها را خط ب خط اجرا می کند و جلو می رود.
برنامه ها را اغلب شرکت هایی می نویسند که تحت عنوان شرکت های برنامه نویسی یا نرم افزاری فعالیت می کنند. این مجموعه های کاری، اغلب تعدادی نیروی کار برنامه نویس در اختیار دارند که هر یک از آنها بخشی ازساخت نرم افزار را پوشش می دهند و در نهایت یک نرم افزار را تولید و روانه بازار می کنند.
پس کار یک برنامه نویس، آشنایی با اصول و قواعد تهیه بسته های نرم افزاری و نحوه استفاده از آنها برای تولید نرم افزار های مورد نیاز کاربران است. این اصول و قواعد که از آنها به عنوان زبان برنامه نویسی یاد می شود، بسیار متنوع است و هریک برای نوعی از سیستم های کامپیوتری کاربرد دارد. معمولا یک برنامه نویس، تنها تعداد محدودی از این زبان های برنامه نوسی را فرا می گیرد و روی همان زبان خاص تمرکز کرده و فعالیت می کند. معمولا دسترسی به منابع آموزشی برنامه نویسی کار دشواری نیست و این منابع به صورت مکتوب و یا آنلاین در اختیار علاقه مندان این حوزه قرار دارد. به عنوان یک منبع آنلاین می توانید از آمورش های آنلاین فرادرس در این زمینه استفاده کنید.
به طور کلی حوزه کاری برنامه نویسان در پنج چهارچوب (پلتفورم) زیر دسته بندی می شود:
- برنامه نویسی تحت وب
- برنامه نویسی دسکتاپ اپلیکیشن
- برنامه نویسی سیستم
- برنامه نویسی بازی های رایانه ای
- برنامه نویسی تحت موبایل
یک برنامه نویس چه مهارت و توانایی هایی باید داشته باشد؟
یک برنامه نویس موفق باید روی برخی ویژگی های خود بیشتر کار و تمرکز کند. این ویژگی ها عبارتند از:
- روحیه و توانایی کار تیمی
- داشتن خلاقیت و ابتکار
- توانایی تمرکز و حضور ذهن بالا
- توجه زیاد به جزئیات
البته این ویژگی های قابل پرورش و یادگیری هستن و عامل مهم در این حرفه، داشتن پشتکار و کسب هرچه سریع تر دانش و تجربه در مورد یک زبان برنامه نویسی خاص است. توصیه می شود پس از فراگیری مقدمات برنامه نویسی، با انتخاب درست یک زبان برنامه نویسی که بیشترین کاربرد را دارد، شروع به کسب مهارت و تجربه در همان زبان نمایید.
رده بندی برنامه نویس از نظر سطح مهارت
Junior یا مبتدی: به برنامه نویسی که تازه شروع به کدنویسی کرده جونیور می گویند. ممکن است کدهایی که این برنامه نویس می نویسد استاندارد باشد اما با دقت در کدها می توان فهمید که کدهای نوشته شده می توانند بسیار روان و قابل فهم تر و خلاصه تر نوشته شوند. درواقع برای برنامه نویس مبتدی، مهم اجرا شدن کد است نه قابل فهم بودن آن برای بقیه. بنابراین کدهایی که به مبتدی داده می شود تا بنویسد، اغلب بخش هایی هستند که تاثیر کمتری روی برنامه دارند و نقشی در معماری برنامه ندارند.
Mid-level یا میان رده: سطح بعدی به عنوان میان رده شناخته می شود. فرق میان سطح با مبتدی در تجربه بالاتر و عدم نیاز به نظارت بر کد های نوشته شده است. حتی ممکن است نظارت بر کدهای مبتدی ها نیز به آنها واگذار گردد. اما هیچوقت دخالت زیادی در طراحی معماری برنامه ندارند.
Senior یا ارشد: نسبت به مبتدی اطلاعات تخصصی خیلی بیشتری دارد. کدهای بسیار روان تر و قابل فهم تری می نویسد. معماری اصلی برنامه و تقسیم برنامه به بخش های کوچکتر بر عهده آنهاست. در واقع یک سنیورمی تواند صفر تا صد یک برنامه را برعهده بگیرد و از پس آن بر بیاید.
آشنایی با زبان برنامه نویسی Python
زبان پایتون یک زبان سطح بالا و همه کاره است. یعنی می توان برای مقاصد گوناگونی (نرم افزار های تحت وب، ابزار های تحلیل داده، ساخت بازی های کامپیوتری و …) از آن استفاده کرد. اما مهم ترین امتیاز پایتون «خوانایی بالای کد» درآن است و برنامه های نوشته شده با آن وضوح بالایی دارند و هر فردی می تواند براحتی آن را فرا گیرد. به همین دلیل تعداد افرادی که آن را به عنوان اولین زبان برنامه نویسی خود بر می گزینند و سراغ یادگیری زبان پایتون می روند قابل توجه است.
درآمد برنامه نویس پایتون
با توجه به اینکه تعداد برنامه نویس حرفه ای پایتون در کشور ما بسیار اندک است، می توان گفت بازار کار این زبان برنامه نویسی در ایران بسیار مطلوب است. اما میزان درآمد، بستگی مستقیم به میزان مهارت و تسلط شما روی تمام جزئیات و ویژگی های کاربردی این زبان دارد (که البته این موضوع برای تمام زبان های برنامه نویسی صادق است). پیش بینی اهالی حرفه ای حوزه برنامه نویسی این است که استفاده از زبان پایتون در آینده نزدیک رشد خوبی را در ایران و جهان تجربه خواهد کرد. هم اکنون در آمریکت میانگین درآمد سالانه ی برنامه نویسان پایتون چیزی بین ۶۰ تا ۱۵۰ هزار دلار است. در تصویر زیر فرصت های شغلی ایجاد شده از طریق تعدادی از زبان های برنامه نویسی در جهان در ۳ سال اخیر را برای شما به صورت نمودار نمایش داده ایم:
شغل های برنامه نویس پایتون و میزان در آمد هر یک
در اوامه عناوین شغلی که یک برنامه نویس پایتون می تواند در آنها مشغول به فعالیت باشد را معرفی می کنیم:
- برنامهنویس پایتون: به نوع عمومی برنامه نویس پایتون اطلاق می شود که می تواند هریک از قسمت های فرایند تولید برنامه هایی که زبان پایتون نوشته می شوند را برعهده بگیرد.
- برنامهنویس back-end: به برنامه نویسی بخشی از برنامه که کاربر نهایی آن را مشاهده نمی کند اطلاق می شود که معمولا هسته اصلی برنامه را نیز همین کد ها تشکیل می دهند. مثل برنامه نویسی سمت سرور در برنامه های تحت وب و یا کد نویسی پایگاه داده.
- برنامهنویس front-end: نقطه مقابل برنامه نویس back-end است. یعنی بخشی از برنامه را که کاربر با آن سر و کار مستقیم دارد کد نویسی می کند.
- برنامهنویس full-stack: این رده شغلی به کسی داده می شود که در هر دو قسمت بک و فرونت تسلط کافی دارند و به تنهایی می توانند هر دو بخش را جلو ببرند.
میزان درآمد در هریک از این رده های شغلی می تواند متفاوت باشد. عواملی چون میزان تجربه، میزان تخصص و مهارت، توانایی کار گروهی و عواملی از این دست در میزان دریافتی برنامه نویسان تاثیر گذار است. به عنوان مثال فردی با تجربه ی بالا در شغل برنامه نویس front-end ممکن است از یک برنامه نویس back-end که به تازگی مشغول به کار در این حرفه شده بیشتر دریافتی داشته باشد. اما به طور کلی می توان گفت بیشترین دستمزد را برنامه نویسان فول استک که به صورت پروژه محور فعالیت می کنند، به خود اختصاص می دهند.
معرفی بازارهای کار برنامه نویس پایتون
در این قسمت می خواهیم شما را با چهار حوزه ی درآمد زا برای کسب درآمد برنامه نویس پایتون آشنا کنیم.
- برنامه نویسی وبسایت های اینترنتی
همانطور که شاید قبلاً هم شنیده باشید، بیشتر وبسایت ها با دو زبان ASP و PHP نوشته می شوند. اما همانطور که گفتیم پایتون قابلیت بکار گیری به عنوان زبان تحت وب را دارد و هم اکنون شرکت های بزرگی در دنیا از این زبان بهره گرفته اند و بکارگیری از آن روز بروز در حال افزایش است. غالباً فریم ورک جنگو (Django) و فلسک (Flask) و وب توپای (web2py) برای این منظور استفاده می شوند.
- ساخت اپلیکیشن های موبایلی
از جمله کتابخانه های کاری موجود و محبوب و پرکاربرد برای برنامه نویسی python فریم ورک kivy است که برنامه نویسان از آن برای توسعه اپلیکیشن ها استفاده می کنند. از این رو که این فریم ورک قابلیت شناسایی ورودی ها از نوع تاچ (لمسی) را دارد، تبدیل به یک کتابخانه برای توسعه برنامه های اندرویدی شده است. از جمله ورودی هایی که کیوی پشتیبانی می کند عبارتند از: دوربین، ویدئو، جلوه های بصری و Open GL و …
- ساخت بازی های رایانه ای
بازی های رابانه ای در دنیای امروز به سرعت در حال پیشرفت هستند و یکی از منابع در امد برنامه نویسان بحساب می آیند. پایتون حرفای زیادی در این زمینه برای گفتن دارد و برای این امر یک کتابخانه به نام PyGame دارد.
- هوش مصنوعی با پایتون
امروزه هوش مصنوعی یکی از ۵ علم برتر دنیا به حساب می آید. منظور از هوش مصنوعی، استفاده از کامپیوتر در سیستم هایی است که نیاز به تصمیم گیری های منطقی با هوش انسانی دارد. هوش مصنوعی نیازمند زبانی است که ویژگی های پایداری، امنیت، انعطافپذیری را به خوبی پشتیبانی کند. به همین دلیل یکی از بهترین گزینه ها برای کار در بازار کار هوش مصنوعی، فراگیری زبان پایتون است. کتابخانههای تنسورفلو، سایکیت لرن، نام پای، کرس، پای تورچ و … برای همین منظور طراحی شده اند.
فراگیری زبان پایتون
برای شروع فراگیری این زبان، بهترین و آسوده ترین راه استفاده از منابع آموزش آنلاین است. یک منبع بسیار جامع و کامل در سایت فرادرس برای همین منظور فراهم گردیده است. در تدریس این دروس از مربیان بسیار کارکشته و حرفه ای و باتجربه ی حوزه ی برنامه نویسی کمک گرفته شده است. این دوره های آنلاین در ساعتها فیلم از مقدماتی ترین مسائل تا پیشرفته ترین آنها را به خوبی پوشش داده است. برخی از این دوره ها عبارتند از:
- منابع آموزشی پایتون برای وب
- منابع آموزشی پایتون برای برنامهنویسی نرمافزارهای کاربردی
- آموزش بازی سازی در پایتون با کتابخانه Pygame
- آموزش Metaprogramming در پایتون
- منابع آموزشی برای امور گرافیکی در پایتون
- آموزشهای پروژه محور پایتون